Osteopathie

HistorieIMG_1416
In 1970 begon de franse dierenarts Dominique Giniaux met osteopatische principes bij paarden toe te passen. Hij wordt gezien als de oprichter van de paardenosteopathie. Andere dierenartsen en humane osteopaten volgden en maakten gebruik van osteopatische concepten bij zowel grote als kleine dieren.
In 2002 had de franse osteopaat Pascal Evrard de principes en technieken al verder ontwikkeld. Ze waren nu meer gestructureerd en veiliger. Door samenwerking met Janek Vluggen, DO, MRO, EDO, die zijn expertise in de viscerale osteopatische principes (in relatie tot de autonome zenuw systeem en het cranio-sacrale systeem) meebracht, zijn de twee klasgenoten (osteopathie school) samen doorgegaan om paarden osteopathie verder uit te werken tot een specialisatie.
Na het te vroeg overlijden van Pascal Evard in 2003 en Dr. Giniaux in 2004, zet Janek Vluggen zich in om dierenartsen en andere paarden proffesionals op te leiden tot paarden osteopaten, , EDO®, en om verder onderzoek te blijven doen.
Wil je meer informatie over de opleiding paarden osteopathie? kijk dan op: http://www.vluggeninstitute.com

Osteopathie
De oprichter van de osteopathie is Dr. A.T. Still. Hij had een holistische denkwijze waarin hij het volgende stelde:

  • het lichaam is een eenheid
  • structuur bepaald functie en functie bepaald structuur
  • het lichaam heeft een groot zelf herstellend vermogen
  • leven is bewegen

In het algemeen is de bevordering van de optimale stevigheid en de nomalisatie van de beweging van de gewrichten en weefsels het belangrijkst. Het herstel kan, wanneer mogelijk, gemaakt worden met de zachtste technieken die op het diepste niveau hun werk doen.
Dus door alle gewrichten en weefsels weer de maximale bewegingsvrijheid te geven kan het lichaam zichzelf herstellen. Dit gaat natuurlijk wel gepaard met goede voeding en rust.

Wilt u een afspraak of een advies? Klik dan op deze link en verstuur een e-mail.